Nieuwsbrief maart 2019 nummer 9

Nieuwsbrief maart 2019 nummer 9

LRP krijgt een dashboard

Direct na het inloggen ziet u een nieuw scherm (een zg. dashboard met tegels) met meldingen waarop u als gebruiker doorgaans actie moet ondernemen. Per rol zijn er de volgende meldingen:

  • Lokaal beheerder: (mutatie)meldingen, gebruikers zonder gebied, overleden gebruikers en gebieden zonder sectie;
  • Ledenadministrateur: (mutatie)meldingen, lopende overschrijvingen, personen zonder sectie, personen zonder PE, ongeldige PE’s en SILA uitval;
  • Bijdragenadministrateur: (mutatie)meldingen, onvolledige toezeggingen en niet volledig verwerkte boekstukken.

Met de knop Dashboard instellingen (rechtsboven in het scherm) kunt u aangeven, bepaalde tegels niet meer te willen zien. Door op de koptekst van een tegel te klikken komt u bij de functie waar u de beoogde actie kunt uitvoeren.
U ziet de meeste tegels alleen terug als er meldingen zijn: heeft u bijvoorbeeld geen lopende overschrijvingen te behandelen, dan ziet u de betreffende tegel bij terugkeer op de homepage niet meer.

Looplijst op basis van nieuwe selectie

U kunt nu een looplijst maken op basis van een nieuwe selectie.
In het blokje Resultaat (onder de knop Uitdraai) kiest u voor Looplijst. U selecteert daarna de gewenste sortering. Kiest u voor een sortering op vrij gebied, dan heeft u de optie om de vrije gebieden (die sinds de vorige patch in de sortering zijn opgenomen) te verversen. Neemt u in de sortering de velden wijkgemeente, sectie en/of vrij gebied op, dan komen deze ook in de CSV export mee.
De oude looplijst (menu Dienstverlening > Uitdraai) verdwijnt in juni van dit jaar.

Van oude naar nieuwe selecties

De oude selectiefunctie verdwijnt op 24 juni 2019.
Eerder deze maand kwamen de nieuwe subselecties beschikbaar. In de (online) handleiding van de nieuwe selecties vindt u onder het kopje Subselecties, onder de tabbladen “Onderverdeling en Extra-nieuw ingekomenen, verduidelijkende filmpjes over het maken van subselecties.
Vanaf 24 juni kunnen de nieuwe selecties ook aan de fondsen worden gekoppeld. De oude selecties zijn vanaf dat moment niet meer beschikbaar.
Oude selecties die in fondsen worden gebruikt kunt u automatisch laten vervangen door nieuwe selecties.
U maakt dan eerst zelf nieuwe selecties voor uw fondsen aan. Zie hiervoor het eerder gepubliceerde stappenplan. Vervolgens kunt u in het overzicht van de oude selecties de nummers van de corresponderende nieuwe selecties opnemen. Op 24 juni worden op basis van uw opgave de oude selecties in de fondsen door LRP vervangen door de nieuwe.

Overige contacten

Sinds november 2018 hebben de gemeenten massaal hun oude overige contacten overgezet naar de nieuwe vorm. In deze patch zijn in de leden- en bijdragenadministratie de tabbladen van de oude overige contacten verwijderd.
Mocht u onverhoopt uw oude overige contacten nog niet hebben overgezet, neem dan contact met de helpdesk.

Internet Explorer: kies een andere browser

Ongeveer 15% van de gebruikers benadert LRP nog met Internet Explorer. Ons advies (en dat van Microsoft zélf) is om Internet Explorer niet meer te gebruiken. Deze browser is niet compatibel met LRP en is ook niet veilig genoeg meer. Gebruik bij voorkeur Firefox of Chrome. Deze browsers zijn gratis te downloaden.
Meer informatie over internet browsers vindt u op LRP-netwerk.

Een nieuwe gebruiker? Verwijder de oude!

Op elke mailing die wij op basis van gebruikersnamen in LRP versturen, reageren talrijke oud LRP-gebruikers met de mededeling dat zij hun functie (vaak al geruime tijd geleden) hebben neergelegd. Om deze onterechte aanschrijvingen te voorkomen en vooral uit oogpunt van gegevensbescherming graag het volgende verzoek aan de lokaal beheerders. Als een LRP-gebruiker zijn of haar functie neerlegt, verwijder hem of haar dan direct als gebruiker uit LRP. Dat doet u via Beheer > Gebruikers > knop Verwijderen. De sleutel komt zo weer vrij om aan een opvolger gekoppeld te worden.
Met het verwijderen van een gebruiker worden ook de persoonlijke notities verwijderd die mogelijk door hem of haar gemaakt zijn. Daar is bewust voor gekozen: persoonlijke notities mogen vanwege privacyregels niet overgedragen worden. In pastorale situaties komt het voor dat bepaalde informatie binnen de pastorale LRP-gebruikers gedeeld moet worden. Kies in die gevallen voor de notities van het pastorale type.

De Abonnementen verdwijnen binnenkort

In juni / juli 2018 zijn de Abonnementen (menu Bijdragenadministratie > Abonnementen) omgezet naar fondsen. In sommige gevallen hebben gemeenten het jaar 2018 nog afgemaakt in het oude abonnement.
Begin juni zal de functie Abonnementen uit LRP verdwijnen. De bijdragenadministrateurs kunnen tot eind mei de gegevens van één of meerdere jaren naar CSV exporteren, indien gewenst.

Basistrainingen

Voor nieuwe gebruikers die nog niet of nauwelijks met LRP hebben gewerkt, geeft een drietal enthousiaste vrijwilligers maandelijks basistrainingen in het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. Alle informatie hierover vindt u op LRP-netwerk; daar u zich ook kunt aanmelden.
Bent u al langere tijd LRP gebruiker en heeft u behoefte opfrissing of uitbreiding van uw kennis op bepaalde onderdelen, neem dan contact op met de helpdesk (lrp-help@pkn.nl), wij zoeken dan met u naar een geschikte mogelijkheid.

De geplande data van de trainingen:

  • Lokaal beheer: dinsdag 16 april en maandag 20 mei (16:30 - 21:00 uur)
  • Ledenadministratie: donderdag 18 april en dinsdag 21 mei (9:30 - 16:30 uur)
  • Bijdragenadministratie: maandag 15 april en donderdag 23 mei (9:30 - 16:30 uur)

Met vriendelijke groet vanuit Utrecht,

het LRP-team.

Nieuwsbrief oktober 2019 nummer 13