Internetbrowsers

February 22, 2019 Applicatiebeheer LRP Algemeen 6 minutes, 32 seconds

LRP is een online (webgebaseerd) programma en is in principe voor elke internetbrowser geschikt.
Echter, niet elke browser ondersteunt even goed de diverse moderne web-standaarden. Daarom is niet elke browser even geschikt om LRP mee te bedienen.
Hieronder enkele ervaringen die wij in de loop der tijd hebben genoteerd:

Google Chrome

Chrome, de internetbrowser van Google, is wereldwijd de populairste internetbrowser. Dit komt mede doordat de browser synchroniseert met je Google-account, zodat je overal (ook op je mobiel) toegang hebt tot je favoriete websites en je surfgeschiedenis. Daarnaast is Chrome een hele snelle browser die moderne web-standaarden uitstekend ondersteunt. Voor Chrome zijn vele extra functionaliteiten in de vorm van extensies beschikbaar. Net als Firefox krijgt ook Google Chrome regelmatig updates.

Hoewel deze browser heel snel is vraagt hij - zeker bij veel tegelijkertijd geopende tabbladen - nogal wat rekenkracht en geheugen van je computer, waardoor het niet een geschikte keuze is op minder krachtige computers. Google Chrome is tevens de standaard browser op de diverse chrome-books en chrome-boxes en functioneert ook daar uitstekend met LRP.
Advies: we kunnen het gebruik van google Chrome voor LRP van harte aanbevelen.

Firefox

De opensource webbrowser Firefox is wereldwijd de twee-na-grootste browser, na Chrome en Internet Explorer/Edge. Firefox wordt - met hulp van honderden vrijwilligers - ontwikkeld door Mozilla, dat een open en vrij internet nastreeft. Firefox krijgt regelmatig updates om de browser zo veilig en snel mogelijk te houden. Net als voor Chrome bestaan er vele handige extensies om je van alle gemakken te voorzien. De ondersteuning van moderne web-standaarden is uitstekend.
Advies: we kunnen het gebruik van Firefox voor LRP van harte aanbevelen.

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en wordt standaard geleverd op Windows 10-apparaten. Edge is bovendien de standaard browser in Windows 10 en wordt dan ook niet ondersteund door andere besturingssystemen.

Edge is een snelle browser die qua design goed aansluit bij het uiterlijk van Windows 10. Het aantal beschikbare extensies niet erg hoog.
Microsoft richt zich met Edge weliswaar op websites die draaien op moderne website-technieken maar helaas heeft Microsoft er voor gekozen om niet álle web-standaarden (goed) te ondersteunen. Daardoor scoort Edge (en in hogere mate Internet Explorer) bij het gebruik van LRP niet optimaal.
Advies: we raden het gebruik van Microsoft Edge voor LRP af.

Microsoft Internet Explorer

Tot halverwege 2016 was Internet Explorer de meest gebruikte browser wereldwijd. Dit komt voor een groot deel doordat Internet Explorer al sinds de jaren negentig de standaard browser is op Windows-computers en de meeste Windows-gebruikers niet voor een andere browser hebben gekozen.

Gezien de leeftijd van deze browser en het gebrek aan ondersteuning van hedendaags gangbare web-standaarden scoort Internet Explorer slecht bij het gebruik van LRP. Het gebruik ervan als standaard browser wordt inmiddels ook door Microsoft afgeraden.
Advies: we raden het gebruik van Microsoft Internet Explorer voor LRP beslist af.

Apple Safari

Safari is Apple’s tegenhanger van Microsoft’s Edge. Safari is de standaard browser op Apple-apparaten en richt zich met name op de privacy van haar gebruikers. De dienstenorganisatie heeft zelf geen uitgebreide ervaring met het gebruik van Safari (of Apple computers) maar heeft geen berichten ontvangen van problemen in combinatie met het gebruik van LRP.
Advies: we kunnen het gebruik van Safari op Apple computers aanbevelen.

Wissen van de cache van uw browser

Het kan soms voorkomen dat LRP niet goed functioneert in uw favoriete browser. Vaak helpt het dan om als eerste de cache van uw browser te legen, uw browser te herstarten en opnieuw in te loggen in LRP.

U hoeft alleen maar de 'cache', de tijdelijke internet bestanden van uw browser(!) te wissen.
U hoeft niet uw cookies of browsergeschiedenis te wissen!

De instructies voor het legen van de cache van uw specifiek browser veranderen bijna met elke nieuwe versie.

Daarom verwijzen we u graag naar de volgende websites met informatie voor het legen van de cache van uw browser: