Internetbrowsers

January 28, 2021 Applicatiebeheer LRP Algemeen 8 minuten, 28 seconden

LRP is een online (webgebaseerd) programma en is in principe voor elke internetbrowser geschikt.
Echter, niet elke browser ondersteunt even goed de diverse moderne web-standaarden. Daarom is niet elke browser even geschikt om LRP mee te bedienen.
Hieronder enkele ervaringen die wij in de loop der tijd hebben genoteerd:

Firefox

De opensource webbrowser Firefox is wereldwijd de twee-na-grootste browser, na Chrome en Internet Explorer/Edge. Firefox wordt - met hulp van honderden vrijwilligers - ontwikkeld door Mozilla, dat een open en vrij internet nastreeft. Firefox krijgt regelmatig updates om de browser zo veilig en snel mogelijk te houden. Net als voor Chrome bestaan er vele handige extensies om je van alle gemakken te voorzien. De ondersteuning van moderne web-standaarden is uitstekend.
Advies: we kunnen het gebruik van Firefox voor LRP van harte aanbevelen.

Google Chrome

Chrome, de internetbrowser van Google, is wereldwijd de populairste internetbrowser. Dit komt mede doordat de browser synchroniseert met je Google-account, zodat je overal (ook op je mobiel) toegang hebt tot je favoriete websites en je surfgeschiedenis. Daarnaast is Chrome een hele snelle browser die moderne web-standaarden uitstekend ondersteunt. Voor Chrome zijn vele extra functionaliteiten in de vorm van extensies beschikbaar. Net als Firefox krijgt ook Google Chrome regelmatig updates.

Hoewel deze browser heel snel is vraagt hij - zeker bij veel tegelijkertijd geopende tabbladen - nogal wat rekenkracht en geheugen van je computer, waardoor het niet een geschikte keuze is op minder krachtige computers. Google Chrome is tevens de standaard browser op de diverse chrome-books en chrome-boxes en functioneert ook daar uitstekend met LRP.
Advies: we kunnen het gebruik van google Chrome voor LRP van harte aanbevelen.

Microsoft Edge gebaseerd op Chromium

Microsoft heeft een nieuwe versie van Edge uitgebracht, Edge gebaseerd op Chromium. Deze versie van Edge wordt door Windows 7-10 ondersteund.

Microsoft richt zich met Edge gebaseerd op Chromium op een uitstekende ondersteuning van zo veel mogelijk moderne web-standaarden. Het maakt daarbij gebruik van Chromium als 'engine' (vergelijkbaar met Choogle Chrome). Omdat deze browser nog nieuw en in ontwikkeling is is het aantal beschikbare extensies niet erg groot.
Op het moment van schrijven (juni 2019) is de nieuwe Edge verkrijgbaar via microsoftedgeinsider.com.
Advies: hoewel nog niet volledig uitontwikkeld, kunnen we het gebruik van Egde gebaseerd op Chromium voor LRP van harte aanbevelen.

Microsoft Edge (pré 2019)

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en wordt standaard geleverd op Windows 10-apparaten. Edge is bovendien de standaard browser in Windows 10 en wordt dan ook niet ondersteund door andere besturingssystemen.

Edge is een snelle browser die qua design goed aansluit bij het uiterlijk van Windows 10. Het aantal beschikbare extensies is niet erg groot.
Microsoft richt zich met Edge weliswaar op websites die draaien op moderne website-technieken maar helaas heeft Microsoft er voor gekozen om niet álle web-standaarden (goed) te ondersteunen.
Advies: we raden het gebruik van Microsoft Edge (pré 2019) voor LRP af.

Microsoft Internet Explorer

Tot halverwege 2016 was Internet Explorer de meest gebruikte browser wereldwijd. Dit komt voor een groot deel doordat Internet Explorer al sinds de jaren negentig de standaard browser is op Windows-computers en de meeste Windows-gebruikers niet voor een andere browser hebben gekozen.

Gezien de leeftijd van deze browser en het gebrek aan ondersteuning van hedendaags gangbare web-standaarden scoort Internet Explorer slecht bij het gebruik van LRP. Het gebruik ervan als standaard browser wordt inmiddels ook door Microsoft afgeraden.
Advies: we raden het gebruik van Microsoft Internet Explorer voor LRP beslist af.

Apple Safari

Safari is Apple’s tegenhanger van Microsoft’s Edge. Safari is de standaard browser op Apple-apparaten en richt zich met name op de privacy van haar gebruikers. De dienstenorganisatie heeft zelf geen uitgebreide ervaring met het gebruik van Safari (of Apple computers).
Advies: we kunnen het gebruik van Safari op Apple computers aanbevelen. Bij eventuele problemen adviseren we echter Firefox voor iOS te installeren.

Vivaldi

De browser Vivaldi (opvolger van Opera) is een Chromium-gebaseerde browser. Deze browser draait op alle moderen operating systemen, de meeste extensions van Google Chrome werken ook op Vivaldi.
Naast wat Google Chrome aan mogelijkheden biedt heeft Vivaldi een paar extra opties ('Page Actions') die met name interessant zijn voor mensen met een verminderd zicht.
Door deze opties kunt u de leesbaarheid van de pagina's verbeteren.
Advies: we kunnen het gebruik van Vivaldi van harte aanbevelen.

Nieuwe browser downloaden en installeren

Voor een overzicht van internetadressen waar u bovenstaande browsers kunt downloaden verwijzen we graag naar:

Wissen van de cache van uw browser

Het kan soms voorkomen dat LRP niet goed functioneert in uw favoriete browser. Vaak helpt het dan om als eerste de cache van uw browser te legen, uw browser te herstarten en opnieuw in te loggen in LRP.

U hoeft alleen maar de 'cache', de tijdelijke internet bestanden van uw browser(!) te wissen.
U hoeft niet uw cookies of browsergeschiedenis te wissen!

De instructies voor het legen van de cache van uw specifiek browser veranderen bijna met elke nieuwe versie.

Daarom verwijzen we u graag naar de volgende websites met informatie voor het legen van de cache van uw browser: