Nieuwsbrief oktober 2022 nummer 30

Nieuwsbrief oktober 2022 nummer 30

Inleiding

Er zijn grote veranderingen op komst die veel impact zullen hebben op LRP en de bijdrageadministratie. In deze nieuwsbrief brengen wij u alvast op de hoogte van de ontwikkelingen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Uitfasering acceptgiro
  • E-mails verzenden vanaf uw eigen domein (DKIM en SPF)

Uitfasering acceptgiro

Wellicht heeft u er in het nieuws al over gehoord: de acceptgiro zal worden uitgefaseerd en per 1 juni 2023 helemaal verdwijnen.
Na 1 maart 2023 mag u geen acceptgiro’s meer verzenden naar gemeenteleden, ná 31 mei 2023 verwerken de banken geen acceptgiro’s meer.
Dit heeft uiteraard gevolgen voor LRP en de bijdragenadministratie. Het is belangrijk dat u dit bijtijds aankondigt en maatregelen neemt om de financiële processen van uw gemeente soepel te laten doorlopen.

Hieronder schetsen wij de gevolgen voor LRP van het verdwijnen van de acceptgiro.

Betaalwijze acceptgiro
Als gemeenteleden vorig jaar met acceptgiro betaalden/de betaalwijze acceptgiro hadden, dan komt dit op het toezeggingsformulier. Wij adviseren om bij het bankrekeningnummer de omschrijving aan te passen naar bijvoorbeeld: Let op: de acceptgiro komt te vervallen! Kies dit jaar een andere betaalwijze. Dit wordt afgedrukt op de toezeggingsbrief bij betaalwijze vorige toezegging.

Alternatief voor acceptgiro: automatische incasso of iDEAL e-mail
Dit kan het moment zijn om na te denken over automatische incasso. Zie hiervoor o.a. hier. U kunt gemeenteleden ook via e-mail (iDEAL) benaderen, wel is dan belangrijk dat het e-mailadres ingevuld is op het toezeggingsformulier. In verband met kosten en zekerheid heeft automatische incasso de voorkeur boven e-mail / iDEAL.

Is er al iets bekend over de LRP-dienstverlening?
De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk is hard bezig met een alternatief voor de acceptgiro. Komende maanden zal duidelijk worden welk alternatief het precies gaat worden. Begin 2023 zullen we u hierover verder informeren.

E-mails verzenden vanaf uw eigen domein (DKIM en SPF)

U kunt van LRP gebruikmaken om e-mails te verzenden, met name vanuit de bijdragenadministratie. Dan gaat het bijvoorbeeld om toezeggingsuitnodigingen, betalingsuitnodigingen en herinneringen. In de toekomst kunt u nog meer en makkelijker e-mails verzenden vanuit LRP. Bijna elke gemeente maakt daarbij gebruik van een verzendadres van het eigen domein, bijvoorbeeld: kerkrentmeesters@mijngemeente.nl, of kerkbalans@hggemeentenaam.nl.

Om er voor te zorgen dat LRP, en de door LRP gebruikte SMTP-server SendGrid, namens uw gemeente e-mails mag verzenden moeten er enkele technische aanpassingen worden doorgevoerd. Dit betreft het opvoeren van 3 DKIM-records en een kleine toevoeging aan het SPF-record in het DNS van het domein van uw gemeente. U kunt over deze aanpassingen hier meer lezen.

Ook zijn er gemeenten die gebruik maken van een algemeen e-mailadres, bijvoorbeeld cvkgemeentenaam@kpnmail.nl of kerkbalansmijngemeente@gmail.com.
Het is niet toegestaan dat LRP e-mails verzendt vanuit naam van een algemene provider (kpnmail.nl, hotmail.com, outlook.com, gmail.com, etc.) Deze gemeenten wordt dringend geadviseerd namens het eigen domein e-mails te verzenden.

We hebben alle gemeenten die gebruik maken van LRP voor het verzenden van e-mails benaderd om de DKIM/SPF-instructies toe te kunnen zenden en indien nodig het doorvoeren ervan te ondersteunen. We hebben nog niet van alle gemeenten een reactie ontvangen. Mogelijk heeft u van ons geen bericht gehad of heeft u pas recentelijk een e-mailadres in de bijdragenadministratie opgevoerd. Neem dan contact op met h.vanloenen@protestantsekerk.nl.

Als u nog niet heeft gereageerd op ons verzoek om DKIM/SPF in te stellen, dan zullen de e-mails van uw gemeente vanaf medio november automatisch worden verzonden namens mijngemeente@protestantsekerk.nl.
Als u dat niet wilt, dan vragen wij u dringend te reageren op de toegezonden aankondiging van de invoer van DKIM/SPF of om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen via h.vanloenen@protestantsekerk.nl. Na deze datum kunt u alsnog zelf uw DKIM en SPF instructie aanvragen vanuit LRP, maar tijdige en adequate ondersteuning kunnen we dan niet meer garanderen.

Nieuwsbrief augustus 2022 nummer 29