Inboeken incassorun

February 22, 2019 Redacteur Bijdragen 2 minuten, 49 seconden

Inboeken incassorun

Incassoruns kunnen via een apart boekstuk als ontvangen worden ingeboekt. Dat kan tegelijk met het genereren van de incassorun worden aangevinkt.

Incassorun automatisch inboeken

Het boekstuk wordt dan bij het genereren wel alvast aangemaakt, maar de posten worden pas op de incassodatum ingeboekt. Tot die tijd heeft het boekstuk in het overzicht incassoruns dus een geel driehoek en vermeldt het verzamelbestand in het fonds bij de status dat de transacties nog niet zijn afgeleid.

Incassorun - transacties niet afgeleid

U kunt ook achteraf een boekstuk maken van het type 'Incassorun'. Zorg dat u het BatchId (te vinden in het scherm van het verzameldocument) noteert, zodat u in het boekstuk de juiste incassorun kunt vinden.

Als u het incasseren hebt uitbesteed aan het LRP-team, worden de incassoruns rond de 16e aangemaakt en de 25e automatisch ingeboekt.

Als u incasseert in eigen beheer, dan moet uzelf het bestand direct na het genereren klaarzetten voor SKG of uploaden naar de bank!

Incassoruns en dagafschriften

Incassoruns worden door LRP als 'ontvangen' ingeboekt. De dagafschriften van de bank vermelden alleen een totaalbedrag als bijboeking. Dit totaalbedrag wordt bij het inlezen in LRP genegeerd.
De bank geeft wel individuele afboekingen terug voor incasso's die niet zijn uitgevoerd (bijv. wegens saldotekort, geweigerde machtiging, opgeheven of geblokkeerd rekeningnummer enz.) of die zijn teruggeboekt door de debiteur.

Incasso afgekeurd

Dat een incassorun is ingeboekt in LRP wil niet zeggen dat de incasso's daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Als er (technische) problemen waren met het bestand, of als de bedragen maxima hebben overschreden die in het incassocontract zijn vastgesteld, wordt een bestand in zijn geheel en zonder terugkoppeling in de dagafschriften afgekeurd.

Controleer dus altijd het dagafschrift van de bank om te zien of het te incasseren bedrag is bijgeboekt.