Internetbrowsers

LRP is een online programma, dat betekent dat u het internet op moet om van LRP gebruik te kunnen maken. Om op het internet te komen hebt u een programma nodig op uw computer. Dit programma heet eenáinternetbrowser. De meest gangbare internetbrowsers zijn:

Internet Explorer: Afgekort IE, is de internetbrowser die standaard wordt meegeleverd op uw Microsoft computer. De browser kent veel extra programma's die door Microsoft zijn ontwikkeld en is een beschermd product (niet iedereen mag zomaar een toepassing ontwerpen voor de browser). Als gevolg hiervan is IE trager als de gemiddelde browser en werken niet alle functionaliteiten optimaal, wat met name visueel nadelige gevolgen kan hebben. Het voordeel is dat uw computer hier standaard mee is uitgerust (standaard computers) en u dus geen nieuwe browser hoeft te instaleren.
Firefox: Is een 'open source' browser, dat wil zoveel zeggen dat iedereen met verstand van programmeren mag meewerken en meedenken aan deze browser. Als gevolg daarvan biedt deze browser veel mogelijkheden en is deze altijd voorzien van de laatste updates en toepassingen. Voor LRP is deze browser zeer geschikt, maar we hebben in het verleden enkele klachten gehad over onderdelen van LRP die niet goed werden geladen. Deze zijn inmiddels verholpen. Firefox kunt u gratis downloaden en instaleren op uw computer. U gaat daarvoor naar de website van Firefox en klikt op de groene knop. Wanneer u de instructies volgt zal de browser binnen enkele minuten op uw computer zijn ge´nstalleerd.
Chrome: Is de internetbrowser die is ontwikkeld door Google. Onze ervaringen zijn dat LRP het snelste werkt in deze browser. Google Chrome kunt u gratis downloaden en installeren op uw computer. U gaat daarvoor naar de website van support Chrome en klikt op Google Chrome installeren. Wanneer u de instructies volgt zal de browser binnen enkele minuten op uw computer zijn ge´nstalleerd.
Safari: Is de standaard internetbrowser van Apple. Wanneer u beschikt over een Macbook of Apple computer zal dit programma daarop staan ge´nstalleerd. De dienstenorganisatie werkt niet met Apple en heeft geen ervaringen met deze internetbrowser. Net als IE is Safari een beschermt product, dat alleen door Apple wordt ontwikkeld, als gevold daarvan kan het zijn dat bepaalde toepassingen, zoals javascript, niet goed werken in deze browser.

LRP is in principe voor elke internetbrowser geschikt en u zult dus op iedere computer met een internetaansluiting uw administratie kunnen beheren. Het is echter afhankelijk van de ontwerper van de browser of elke toepassing die door derden is ontwikkeld, denk aan Java en Adobe, wordt geaccepteerd en uitgevoerd. Het LRP-Team heeft tot nu toe de beste ervaringen met Google Chrome, maar ook andere browsers werken prima. Het is altijd aan te bevelen om LRP als veilige website aan te merken, om zo nu en dan uw de cash (geschiedenis) van uw internetbrowser te legen en er voor te zorgen dat de versie van uw browser altijd up-to-date is.

Wissen van uw internetgeschiedenis (cache):
Wanneer u gebruik maakt van Firefox kunt u gelijk vanuit het menu 'extra' (deze vindt u boven in uw scherm) voor de optie 'Recente geschiedenis verwijderen' kiezen. Of u toetst de toetsencombinatie 'Ctrl + F5'. U krijgt dan de optie om de geschiedenis van een bepaalde periode te wissen of alle geschiedenis te wissen. Door naast 'Details' op het pijltje te klikken kunt u nog aangeven wat u wel en niet gewist wenst te hebben (wij adviseren om alles te wissen behalve de bewaarde wachtwoorden). U klikt op 'nu wissen' en de door u aangegeven browsergeschiedenis wordt verwijderd.
In Google Chrome kunt ook de toestcombinatie Ctrl + F5 gebruiken of u klikt via het pictogram gereedschap op 'extra' en vervolgens 'browsergegevens wissen'. ook Chrome biedt u de optie om enkele dingen te bewaren en vervolgens klikt u op 'browsegegevens wissen'.
Wanneer u gebruik maakt van Internet Explorer is het afhankelijk van welke versie u gebruikt hoe u uw internetgeschiedenis kunt verwijderen. Wanneer u gebruik maakt van versie 10 kunt u recht bovenin op het tandwiel (symbool voor instellingen) klikken. Vervolgens klikt u op de knop "verwijderen" in het pop-up scherm.
Safari, tot slot, biedt ook deze mogelijkheid: U gaat naar het vervolgkeuzemenu in Safari, kiest voor de optie Geschiedenis en vervolgens 'wis geschiedenis' Al uw geschiedenis wordt gewist.

LRP aanmelden als veilige website:á
Met name bij het gebruik van internet Explorer wil het voorkomen dat bepaalde pagina's of functionaliteiten niet willen laden. Internet Explorer is volledig ge´ntegreerd met de computer vanaf waar u werkt. Daarom blokkeert dit programma alle internetgegevens die deze niet kent. U kunt dit verhelpen door LRP als een veilige website aan te merken. U opent daartoe internet Explorer, kiest voor het menu 'extra' en vervolgens de optie internetopties. Er verschijnt een pop-up met de instellingen van uw internetprogramma. U kiest hier voor het tabblad 'beveiliging' en vervolgens klikt u op de tekst vertrouwde websites met het logo van een groene vink erboven. Er verschijnt nu nog een pop-up scherm waar u de URL van de website (het adres) in kunt voeren. Standaard wordt hier de URL weergegeven van de website waar u op dat moment bent. Als deze er nog niet staat voert u hier in https://lrp.pkn.nl en klikt vervolgens op 'toevoegen'. Nu heeft u LRP als veilige website aangemerkt.

Uw browser updaten:
Om bij te blijven met de meeste recente ontwikkelingen op internet passen de ontwikkelaar van internet browser hun producten vaak aan. Het is zaak om de meeste recente versie van een programma te gebruiken omdat oudere versies vaak niet meer worden bijgewerkt. Via de homepage van uw eigen browser kunt u de meest recente versie downloaden.

Informatie over het updaten van Microsoft Internet Explorer vindt u hier.
Informatie over het updaten van Mozilla Firefox vindt u hier.
Informatie obet het update van Google Chorme vindt u hier.\\
Updates van uw Apple Safari browser vindt u in de ITunes store of via de instellingen van uw Apple.